Contact Info

Inovații Legislative în Sectorul Construcțiilor

Inovații Legislative în Sectorul Construcțiilor din România în 2023

Anul 2023 a adus o serie de schimbări legislative semnificative în sectorul construcțiilor din România. Aceste modificări sunt menite să modernizeze cadrul legislativ, să faciliteze dezvoltarea de proiecte noi și să sprijine o abordare mai durabilă în domeniul construcțiilor și urbanismului. De la codificarea legislației existente la simplificarea procedurilor administrative, aceste noi legi au potențialul de a transforma peisajul construcțiilor din România.

Modificări Principale și Implicațiile lor:

  1. Proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor: Înregistrat pentru dezbatere la Senatul României, acest proiect de lege urmărește să unifice și să modernizeze legislația din domeniul urbanismului și construcțiilor. Cunoscut ca „Codul Urbanismului”, acesta este un pas esențial în crearea unui cadru legislativ coerent și actualizat​​.
  2. Modificarea Legii Construcțiilor nr. 50/1991 (OG 9/2023 și Legea 108/2023): Prin această modificare, anumite lucrări de întreținere a rețelei de drumuri pot fi efectuate fără necesitatea unei autorizații de construire. Această schimbare simplifică procedurile pentru lucrări esențiale de infrastructură și reduce birocrația, accelerând astfel implementarea proiectelor​​.
  3. Legea 21/2023 pentru Modificarea Legii Construcțiilor nr. 50/1991: Această lege a introdus clarificări legislative importante pentru dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă. Este un pas înainte spre o Românie mai verde, facilitând implementarea de soluții de energie durabilă și sprijinind tranziția energetică a țării​​.
  4. Adoptarea Codului Construcțiilor de către Guvern: Aprobarea acestui cod de către Guvern reprezintă un moment important în codificarea și unificarea legislației. Acest cod va juca un rol crucial în organizarea și reglementarea mai eficientă a activităților de construcție și urbanism​​.

Concluzii:

Aceste inițiative legislative din 2023 reflectă angajamentul României de a moderniza și eficientiza sectorul construcțiilor și urbanismului. Fie că este vorba de simplificarea procedurilor administrative, sprijinirea dezvoltării durabile sau unificarea cadrului legislativ, aceste schimbări sunt esentiale in ceea ce priveste legislatia constructiilor din Romania.