Contact Info

Noutăți din piața construcțiilor în aprilie 2024

Creștere și scădere în autorizațiile de construire

În luna martie 2024, au fost eliberate 3.037 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, marcând o creștere de 19% comparativ cu februarie 2024. Totuși, aceasta reprezintă o scădere de 9% față de aceeași perioadă a anului trecut. La nivelul primelor trei luni ale anului, numărul autorizațiilor a scăzut cu 7% față de anul precedent​ (Agent Expert)​.

Evoluția lucrărilor de construcții

Volumul lucrărilor de construcții pentru clădiri rezidențiale a scăzut dramatic, înregistrând o diminuare de 30% în februarie 2024 comparativ cu februarie 2023. În primele două luni ale anului, această scădere a fost și mai accentuată, ajungând la 41% pe segmentul clădirilor rezidențiale​ (Agent Expert)​.

Proiecte și dezvoltări notabile

În București, dezvoltatorul imobiliar Hercesa a început lucrările la cea de-a doua clădire a complexului rezidențial Stellaris Residencias, situat lângă stadionul Ghencea, cu finalizare programată pentru sfârșitul anului 2025. De asemenea, STC Partners a demarat faza a doua a complexului Quartier Azuga în cartierul Tei, care va cuprinde 115 apartamente și va fi finalizată până la sfârșitul anului 2025​ (Agent Expert)​.

Politici și reglementări de mediu

2024 aduce schimbări legislative semnificative în ceea ce privește obligațiile de mediu pentru companii. Noile reglementări impun ținte de valorificare pentru ambalaje, echipamente, baterii și anvelope, iar nerespectarea acestora va atrage taxe pe kilogram de deșeu. De asemenea, companiile cu peste 500 de angajați trebuie să întocmească rapoarte de sustenabilitate conform metodologiilor europene, punând accent pe protecția mediului și strategii de management durabil​ (Wall-Street)​.

Tendințe economice și prognoze

Potrivit prognozelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), volumul lucrărilor de construcții este estimat să crească cu 9,6% în 2024, continuând trendul ascendent cu creșteri anuale prognozate de 10% în 2025 și 8% în 2026. Această evoluție pozitivă se datorează majorărilor semnificative în construcțiile noi, lucrările de reparații capitale și cele de întreținere și reparații curente​ (Agenda Constructiilor)​.

Concluzii

Piața construcțiilor din România trece printr-o perioadă de transformare și adaptare, cu fluctuații în numărul de autorizații și volumele de construcții, dar și cu mari oportunități și proiecte noi în curs de dezvoltare. În același timp, noile reglementări de mediu și prognozele economice oferă un context complex pentru companiile din domeniu, care trebuie să navigheze cu atenție aceste provocări și oportunități.